PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

»Več kot 1x«

POMLAJEN STOL IZ RABLJENEGA JEANSA
Okoljsko raziskovalni zavod je v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice izvedel »mobilno ekološko kliniko« v vsako krajevno skupnost na območju občine Slovenske Konjice. Mobilna ekološka klinika je po krajevnih skupnostih izvajala prikaz popravil ter obnovo rabljene opreme z namenom ohranjanja naravnih virov, spodbujanja podjetništva in lokalnih delovnih mest.

Mobilna klinika je prepotovala celotno območju občine Slovenske Konjice. S potovanjem je začela v ponedeljek 12. 11. 2012 v KS Vešenik, Brdo, Bezina Polene, Gabrovlje, Zeče, Sv. Jernej, Spodnje Grušovje, Tepanje ter nadaljevala v petek 16. 11. 2012 v KS Slovenske Konjice, Sojek, Špitalič, Žiče, Loče, Zbelovo, Draža vas, Konjiška vas. V vsaki KS se je mobilna enota zadržala 30 minut. Lokacije so bile izbrane na javnih površinah, kot so parkirišče, šole, gasilski domovi, trgovine, igrišča, zbirni center, saj jih občani poznajo. Strokovna ekipa z mojstrom mizarjem, šiviljo in prostovoljci, ki je spremljala  mobilno ekološko kliniko, je poskrbela za manjša popravila in informacije obnovi rabljene opreme.
Občani so prinesli največ rabljenega tekstila ter nekaj kosov lesenih izdelkov, ki so potrebni popravila. Obiskovalci so dobili konkretne informacije, kako je mogoče izdelke uporabiti več kot enkrat in kje še uporabni izdelki lahko ponovno zaživijo, če jih sami ne potrebujejo več. Na Konjiškem lahko občani oddajo manjše kose pohištva, oblačila, keramiko, kuhinjske aparate, knjige, otroško in športno opremo ter dekorativne izdelke v enoti Centra ponovne uporabe v Tepanju (bližina šole).
Ponovna uporaba postaja sodoben trend, kajti za malo denarja je mogoče dobiti kakovostne izdelke z dušo, ki niso pripotovali več tisoč km daleč in niso narejeni na račun okolja in izkoriščene delovne sile. Lokalna delovna mesta in varčevanje s surovinami je mogoče podpirati tako, da izdelkom omogočimo, da preprosto krožijo, kar pa posamezniku izboljša počutje, saj se ne obremenjuje, kam naj odpelje izdelke in opremo, ki so še povsem uporabni in lahko nekomu koristno služijo.

S ponovno uporabo pridobijo vsi, kajti za nekoga nerabni izdelki s procesom prenove postanejo zopet atraktivni in uporabni. Lokalna delovna sila  ima zlasti pri mladih možnost vplivati na spodbujanje podjetništva in razvoja obrti, ki nam lahko v času svetovne gospodarske krize povrne motivacijo za ustvarjalnost in inovativnost ob hkratnem varčevanju z viri, kot so surovine, voda, elektrika.
Ponovna uporaba zmanjšuje količine odloženih odpadkov, zato Občina Slovenske Konjice s projektom »Zdravo mesto« neposredno prispeva k večji okoljski osveščenosti in zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in s tem k večji kakovosti življenja na celotnem območju občine.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU