• slide03
  • slide02
  • slide01
English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

logo min javna uprava  logo orz logo spomincica logo zveza invalidov

V sklopu projekta »ČAJ ZA DVA« nam je v jesenskem delu še uspelo izvesti šest delavnic za usposabljanje za razvoj kompetenc NVO za uporabo učnega modela inkubator za podjetne invalide

Na delavnice smo povabili zaposlene in brezposelne invalide in jim predstavili vlogo inkubatorja za podjetne invalide , to pomeni za invalidne osebe ,ki bi si želeli vstopiti na svojo podjetniško pot.

Delavnice smo organizirali v Medobčinskem društvu invalidov Ptuj in v Panu v Kidričevem.

Kljub temu, da Slovenija na področju zaposlovanja invalidov vodi aktivno politiko zaposlovanja, v kateri je sprejela je vrsto ukrepov oziroma aktivnosti s ciljem omogočiti boljše možnosti za invalide ter finančne spodbude za delodajalce in invalide. Vendar za mlade invalidne osebe ali osebe,ki so v trenutni situaciji ostale brez dela, ni institucije katera bi jim pomagala stopiti na samostojno podjetniško pot. Zato smo se odločili z program, ki je inovativen, mladim invalidom pomagati, da svoje sanje o samostojni podjetniški poti uresničijo. Ponuditi nove možnosti zaposlovanja ,kar bi izboljšalo njihove življenjske razmere ter posledično bodo lahko dolgoročno prispevali k rasti in konkurenčnosti gospodarstva. Pridobitev znanj bi opolnomočila mlade odrasle invalide, ter jih bo vzpodbudila k aktivnemu odločanju, kar bo koristilo družbi kot celoti, zmanjšalo bo tveganje za finančno izključenost in jih spodbudilo k načrtovanju vnaprej.

Z temi delavnicami jih vzpodbujamo v vključevanje na trg dela, da bodo z pridobljenimi znanji o podjetništvu razvili razumevanje in ozaveščenost o različnih vprašanjih, kar bo podpiralo njihove spretnosti odločanja v zvezi z osebnimi financami, varčevanja, vlaganje denarja za prihodnost, ustanavljanje podjetja, iskanje možnosti financiranja itd.

V same delavnice se niso vključevali rosno mladi invalidi , vključevali so se predvsem generacijsko med 40 in 55 letom starosti in še razmišljajo še o samostojni pojetniški poti.

V delavnice so se tudi številčno različno odzvali :

Prve delavnice sta se udeležili štirje uporabniki , druge šest, tretje šest, četrte pert,pete dve in šeste štirje uporabniki.

Na vseh delavnicah smo jim ponuditi

Spoznati priložnosti in vključevanje invalidnih oseb na trg dela oziroma na samostojno podjetniški pot, ker bodo pridobile na samospoštovanju, samozavesti in na zaupanju.
Pridobitev znanj, kompetenc in znanj povezanih s podjetništvom, bo omogočila raziskovanje možnosti trženja, marketinga, da bodo lahko zadovoljiti potrebe ustanovitve in vodenja socialnega podjetja
Poznavanje priložnosti trga, ki so na voljo za spletno e-poslovanje in digitalno trženje, pa tudi za čezmejne prodaje in nakupe.

Udeleženci so se na delavnicah zelo aktivno vključevali v razprave .

Namen delavnic je bil :

Ponuditi priložnosti in vključevanje invalidnih oseb na trg dela oziroma na samostojno podjetniški pot, ker bodo pridobile na samospoštovanju, samozavesti in na zaupanju.
Pridobitev znanj, kompetenc in znanj povezanih s podjetništvom, bo omogočila raziskovanje možnosti trženja, marketinga, da bodo lahko zadovoljiti potrebe ustanovitve in vodenja socialnega podjetja
Poznavanje priložnosti trga, ki so na voljo za spletno e-poslovanje in digitalno trženje, pa tudi za čezmejne prodaje in nakupe.
Vključenost bo invalidom omogočila krepitev njihove kreativnosti, motivacije in pobude za raziskovanje novih idej, ki vodijo do podjetniških poti.
Projekt želi opremiti precej zapostavljeno skupino invalidov z podjetniškimi spretnostmi, na poudarku socialnega podjetništva, katere jim bodo odprle nove poti, ter možnost zaposlitve za njih in za skupnost, kateri živijo.

Namen programa je bil ciljnim skupinam, invalidom, zagotoviti podporni program za pridobitev podjetniških kompetenc, da osvojijo poslovni model socialnega podjetništva. Na koncu delavnic so udeleženci izpolnili evalvacijsko anketo na podlagi ,katere smo dobili pregled, kaj si želijo.

Delna analiza iz teh delavnic je pokazala:

-Glede na spol bi se več moških odločilo za samostojno pot kot žens

-V starostni stokturi so bili udeleženci delavnic

  • med 30n 40 let 2 7%
  • med 40 in 50let 17 62%
  • med 50 in 60let 8 31%

kar pokaže, da je največ zanimanja pri invalidih med 40 in 50 letom starost

- Razmišljanje o samostojni podjetniški poti je izrazilo več kot 50% udeležencev , s tem da bi se več moških odločilo za podjetništvo kot ženske.

-za podjetniško pot bi se predvsem odločili zaradi ravnotežje med delom in invalidnostjo,večje neodvisnosti in zaradi nestabilnih razmer v podjetju in na koncu zaradi berezposelnosti.

- za dosego zastavljenga cilja jih predvsem omejuje premalo sredstev za zagon, strah pred neuspehom in premalo informiranosti o možnostih finančnih vzpodbud .

- vendar ,kljub temu ,da so v prejpnjem vprašanju odgovorili da je premalo informiranosti v nadaljevanju ugotavljamo,da polovica udeležencev so poznane institucije, ki jim lahko pomagajo za zagon podjetja.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU