• slide03
 • slide02
 • slide01
Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

novinarska-vec-kot-1x2S predstavitvijo rezultatov skoraj leto in pol trajajočega projekta VEČ KOT 1X so na četrtkovi novinarski konferenci izvajalci projekta, Okoljsko raziskovalni zavod Tepanje s partnerji, izrekli odločni in prepričljivi DA novi obliki ekonomije, tudi v Sloveniji.

Ko odpadek napiše novo zgodbo

Konec septembra se iztekajo aktivnosti projekta VEČ KOT 1X. Spodbudne rezultate in zaključke projektnih aktivnosti so zgovorno in nazorno, tudi s konkretnimi primeri, predstavili dr. Marinka Vovk, vodja projekta, Franc Zver direktor zavoda, prof. Urs Wagenseil, partner v projektu z univerze v švicarskem Lucernu, William Carson, koordinator projekta in Martina Pec, strokovna sodelavka.

 Projekt je bil podprt z donacijo Švice v okviru švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji in odpira nove dimenzije razmišljanja o zeleni ekonomiji. Bistvo projekta je krepitev inovativnosti in kreativnosti ter spodbujanje k varčevanju virov.

»Projekt je vzpostavil mobilno »reuse« kliniko, katere bistvo je, da rabljeno opremo na terenu predelamo, ji vdahnemo novo zgodbo in jo v novi obliki vrnemo ljudem,« je o bistvu zelene zamisli projekta spregovorila dr. Vovkova.

Projekt v praksi uporabnike seznanja o možnostih ponovne uporabe že odsluženih predmetov, s čimer prispeva k zmanjšanju emisij CO2 in drugih toplogrednih plinov. Rezultati projekta se merijo v količinah privarčevanih surovin in virov ter izvedenih aktivnostih, ki imajo merljive rezultate.

Hkrati pa projekt poziva k ustvarjalnosti, inovativnosti, transdisciplinarnemu povezovanju ter sodelovanju in gradnji vključujoče skupnosti.

Spreminjanje zavesti ljudi

Dr. Vovkova je poudarila, da je pomemben moment projekta »zdravljenje razmišljanja in dojemanje virov ponovne uporabe pri ljudeh.«

Projekt VEČ KOT 1x je namreč poleg ekološkega vidika predelave odpadka upošteval tudi ekonomski vidik tovrstnih postopkov. Zato so pri ljudeh želeli vzbuditi občutek vrednotenja, kdaj je kak odpadek še primeren za ponovno uporabo oz. predelavo in kdaj gre zgolj za kosovni odpadek. Cilj postopkov ponovne predelave je bilo tudi doseganje zadovoljivih standardov kvalitete odpadnih predmetov, ki finančno ne bi obremenjevali procesa predelave.

Naloge tovrstnega osveščanja so izvajali skozi aktivnosti »reuse« mobilne klinike, ki je zaradi svoje mobilne narave lahko dostopala tudi na področja (Štajerska in osrednja Slovenija), ki so dislocirana od centrov ponovne uporabe in podobnih infrastruktur.

Povečana motivacija za obrtne procese

S postopki predelave odpadnega v ponovno uporabno in unikatno so skozi projekt dosegli tudi povečano zanimanje za obrtne procese pri mladih in odpiranje novih delovnih mest. Izpod spretnih prstov mojstrov različnih obrti (šivilje, mizarji, …) so se porajali edinstveni in izvirni izdelki namenjeni ponovni uporabi. (FOTKA TORBICE IZ KRAVATE, NOVI STOLI, PREDPASNIKI …).

Projekt VEČ KOT 1X pozitivno in spodbudno odgovarja na aktualno družbeno klimo, ki jo preplavlja pomanjkanje delovnih mest, slaba motiviranost zaposlenih, brezidejnost in agresivnost potrošniške družbe.

Statistika uspehov

V okviru aktivnosti projekta VEČ KOT 1X, smo zabeležili naslednje uspehe:

 • od aprila 2012 do zaključka (sept. 2013) je ORZ s projektom VEČ KOT 1X izvedel 220 ur usposabljanja za 12 promotorjev trajnostne potrošnje, organiziral natečaj »REUSE oprema pilotnega prostora«,
 • izvedel ogled dobre prakse v Švici za 12 promotorjev trajnostne potrošnje in 1 dobitnika natečaja »REUSE oprema pilotnega prostora«,
 • opremil je pilotni prostor, katerega je obiskalo okoli 100 ljudi,
 • izvajal nadzor nad ravnanjem z odpadki v 962 gospodinjstvih oziroma pri 10390 posameznikih,
 • izvedel je 14 svetovanj izven projektnega območja,
 • 10 delavnic za javne ustanove ter natisnil 1000 informacijskih map o projektu,
 • izvedel 18 dogodkov »DAN POPRAVIL«, katerega se je udeležilo 622 udeležencev,
 • vzpostavil sodelovanje z   60 obrtniki, oblikovalci, restavratorji, kulturologi in inovatorji,
 • z mobilno REUSE postajo je izvedel 21 obiskov po tradicionalnih dogodkih krajevnih skupnosti ter občinah, katerih se je udeležilo 2029 udeležencev,
 • izvedenih je bilo 12 delavnic »ZNAM- ZNAŠ«,
 • 7 učnih festivalov v večjih slovenskih mestih in v zbirnih centrih,
 • 10 izobraževanj o možnostih ponovne uporabe ter 23 promocijskih, ozaveščevalnih, debatnih večerov in odprtih miz,
 • 6 javnih prireditev brez odpadkov,
 • izobraževanj in delavnic se je udeležilo 1285 udeležencev,
 • oblikoval 1 turistični produkt » ZERO WASTE TURIST PRODUCT« ter izdelal 500 izvodov promocijskih reuse beležnic ter nosilnih vrečk iz majčk za različne turistične namene, ki predstavljajo povsem drugačen pogled na odpadke kot vire,
 • izvedel 6 diskusijskih večerov, 1 mednarodna konferenca, 3 tiskovne konference, pripravljenih 16 tiskanih prispevkov in 54 e-objav, 4 oddaje na nacionalnem nivoju ter 6 oddaj na regijskem nivoju,
 • razdelil 1000 tematskih REUSE koledarjev,
 • v času izvajanja aktivnosti z mobilno kliniko je bilo zbranih in obnovljenih 7,5 tone različnih izdelkov.

Na spletni podstrani VEČ KOT 1x, ki jo je obiskalo 8654 obiskovalcev, so informacije o izvajanju in učinkih projekta.

 

Reuse je v Švici »kul«

Urs Wagenseil, profesor na Inštitutu za turizem Univerze v Lucernu je poudaril, da so izdelki, ustvarjeni z »reuse« postopki, v Švici deležni posebnega, »kul« statusa. Takšni izdelki imajo dodatno vrednost tudi v umetniškem smislu in so deležni posebne pozornosti kupcev in uporabnikov.

Poudaril je, da je Švica kot svetovna rekorderka v recikliranju (predelajo 96 % stekla, 90% aluminija, 77% papirja in 76% plastične embalaže), ekološki ozaveščenosti zavezana z zakonom. In ravno v ozaveščenosti in zavezanosti prebivalcev k čistemu in varnemu okolju, Švico odpira v raznolike možnosti trajnostnega turizma.

Sodelovanje Švice, kot partnerja v projektu VEČ KOT 1x, je torej zelo pomembno z vidika možnosti trajnostnega turizma tudi za Slovenijo, kar je v skladu s smernicami nove Strategije 2014-2020.

 

»Projekt VEČ KOT 1X predstavlja velik in spodbuden izziv za prihodnost! In samo upamo in želimo si, da se ne bi zaključil z letošnjim septembrom, temveč, da bi prešel v trajno zavest Slovencve,« si je zaželel Franc Zver, direktor Okoljsko raziskovalnega zavoda.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU