AKTUALNO

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

2018-04-danzemljeZ VIRI USTAVARIMO VEČ 

22. april 2018: Okoljsko raziskovalni zavod ozavešča o pravilnem modelu porabe virov s ponovno uporabo. Dejstvo, da bi se svetovna poraba naravnih virov do leta 2050 lahko potrojila, zahteva umik zasterelega modela porabe virov in sistemsko podporo krožnemu načinu ponovne uporabe, kjer z obstoječimi viri ustvarimo več.

Delovna skupina Programa Združenih narodov za okolje v poročilu opozarja, da se svet že srečuje s pomanjkanjem poceni in kakovostnih naravnih virov, ob predvidenem povečanju števila prebivalcev, ki naj bi leta 2050 naraslo na 9,3 milijarde, pa bi se razmere še poslabšale in postale nevzdržne. Poraba naravnih virov je na svetovni ravni leta 1900 znašala šest milijard ton, v letu 2000 narasla na 49 milijard, zdaj pa znaša približno 59 milijard ton. Do 2050 pa bi lahko znašala že kar 140 milijard ton. Današnja ponudba različnih izdelkov, ki se prodajajo vedno ceneje in so vse bolj dostopni, povzroča kopičenje izdelkov in odpadkov. Proizvodnja večina poceni izdelkov izdelkov poteka v okolju, kjer okoljski standari ne veljajo, prav tako ni socialne zaščite za delavce. Zato je še vedno mogoče, da potrošniki kupujejo izdelke po smešno nizki ceni, ki vsakumur pove, da  ta cena ni realna in da terja velik davek. Ljudje v razvitih in bogatih državah letno porabijo približno 16 ton kamnin, rud, fosilnih goriv in biomase, v nekaterih najbogatejših državah pa kar 40 ton na osebo.

Svetovni dan Zemlje, ki  poteka vsako leto 22. aprila in je zato priložnost, da se vsi zavedamo pomena ohranjanja in spoštovanja svojega skupega doma planeta Zemlje.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU