AKTUALNO

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Hiter način življenja, ki ga živimo, močno onesnažuje naše okolje, prav tako pa našemu planetu precej škodi tudi hitra moda. Tekstilna industrija je namreč kar druga največja onesnaževalka okolja na svetu.

Tekstilna industrija namreč zaradi masovne proizvodnje porablja veliko pitne vode, uporablja mnoge kemikalije, ki onesnažujejo podtalnico, proizvaja ogromno količino odpadkov, zaradi pridelave surovin za tkanine, kot je bombaž, pa izsekava tudi neverjetne količine gozdov, ki jih planet sicer nujno potrebuje za normalno delovanje in ohranjanje atmosfere, v kateri živa bitja lahko dihamo.

Preberi več

S 1.7.2021 bo na Nizozemskem stopil v veljavo depozitni sistem za plastenke s kavcijo v višini 15 centov. Zavezništvu za depozit se je pridružilo 98 % občin in vse komunale, saj so prednosti jasne. Hkrati imajo na Nizozemskem boljše podatke in ocenjujejo, da v njihovi naravi vsako leto konča kar med 50 in 100 milijoni plastenk. Obveza za 90 % stopnjo zbiranja iz direktive o plastiki za enkratno uporabo je dodala še zadnji argument in zavezništvu je tako uspelo premagati pritiske trgovcev in embalažne industrije.

Preberi več

Cilji programa preprečevanja odpadkov

Naravni viri na Zemlji, kot so voda, tla, kovine, minerali, goriva in biotska raznovrstnost, zagotavljajo našo hrano, energijo, zavetje in ostale dobrine, ki jih uporabljamo za preživetje in razvoj. V poročilu »Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing«, so  Združeni narodi opozorili, da je naš planet pod izjemno stresom; ki ga povzroča hitro rastoče število srednjega razreda potrošnikov. Ocenjuje se, da bo svet v manj kot v 20 letih, potrebovali 50% več hrane in 45% več energije. Spričo tega naraščajočega trošenja, naši viri ostajajo omejeni. Rezultat tega položaja pa so preobremenitve nosilne zmogljivosti planeta in posledično pomanjkanje surovin in živil.
Vsako leto se v EU porabi skoraj 15 ton surovin na osebo, medtem…

NARAVNE REŠITVE ZA REŠEVANJE IZZIVOV Z OSKRBO Z VODO

22. marec - Svetovni dan vode. Okoljsko raziskovalni zavod s statusom v javnem interesu na področju varstva okolja opozarja na nujne sistemske spremembe in implemenatcijo izboljšanih poslovnih modelov, ki v ospredje postavljajo naravo in človeka.

Svetovni dan vode nas opozarja, kako pomembno vlogo in vpliv ima ta naravna dobrina za naša življenja ter vsako leto osvetli raznovrstne načine, kako lahko naš odnos do vode izboljšamo. Letos poteka v znamenju iskanja naravnih rešitev za reševanje izzivov z oskrbo z vodo v 21. stoletju. Iskanja bolj trajnostnih in stroškovno učinkovitih pristopov, ki bodo pomagali uravnovesiti vodni cikel in hkrati tudi zadovoljiti potrebe po vodi za vse večjo svetovno populacijo se morajo implementirati že v naših domovih in loklanih okoljih. Zaradi pretiranega onesnaženja, ki ga povzroča netrajnostna potrošnja, se vodni viri izgubljajo za vedno.

 

Preberi več

 

Odprt je 7. natečaj Plaktivat – družbeno odgovoren projekt za oblikovanje mestnega plakata, s katerim v družbi TAM-TAM spodbujajo k pozitivnemu mišljenju in premikom v družbi. Tokrat bo Plaktivat nastavil ogledalo (neodgovorni) potrošniški družbi, v središče pa postavlja odgovorno potrošništvo in alternativne načine oskrbe.

Rok za oddajo del je četrtek, 24. november 2016, več informacij o projektu in pogojih sodelovanja najdete na spletnem mestu www.tam-tam.si/slo/plaktivat .

Odpadne nagrobne sveče nastanejo po uporabi nagrobnih sveč in se uvrščajo med komunalne odpadke, ravnanje z njimi pa ureja Uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami. Po koncu njene uporabe jo odvržemo v zabojnik za odpadne nagrobne sveče na ali ob pokopališču. Pri tem ni treba ločevati pokrovčka od ohišja. Če sveče ne uporabimo na pokopališču, jo lahko odnesemo tudi v zbirni center izvajalca javne službe zbiranja komunalnih odpadkov (komunalno podjetje). Upravljavec pokopališča mora na pokopališču zagotoviti zadostno količino zabojnikov primerne velikosti za ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč. Prav tako mora zagotoviti, da so obiskovalci pokopališč obveščeni o možnosti in obveznosti ločenega zbiranja odpadnih nagrobnih sveč.

Preberi več

Leta 1994 je Generalna skupščina Združenih narodov 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti. Na ta dan je bil namreč leta 1987 sprejet Montrealski protokol, ki je pripomogel k učinkovitemu zmanjšanju izpuščanja ozonu škodljivih snovi v ozračje. Protokol zavezuje države podpisnice k zmanjševanju in preprečevanju emisij ozonu škodljivih snovi in postavlja časovni okvir za izvedbo potrebnih ukrepov.

Letošnji dan še posebej izpostavlja kolektivna prizadevanja podpisnic dunajske konvencije in montrealskega protokola pri obnavljanju ozonske plasti v zadnjih treh desetletjih ter globalno zavezanost boju proti podnebnim spremembam, navajajo v ZN.

Preberi več

Ob robu 49. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju bo, s pričetkom ob 15:00, v Modri dvorani II, potekal posvet z naslovom »Gradimo partnerstvo za zeleno gospodarstvo«. Zeleno gospodarstvo je dolgoročna strateška usmeritev Republike Slovenije in predstavlja priložnost za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja. Je priložnost za rast gospodarstva in za krepitev mednarodne konkurenčnosti ob hkratnem znižanju okoljskih tveganj, ki negativno vplivajo na kakovost življenja in blaginjo ljudi.

Preberi več

Ljudje zavržemo ogromne količine stvari, med njimi tudi takšne, s katerimi ni popolnoma nič narobe ali pa takšne, ki bi, z manjšim popravilom, lahko dobili novo življenje. Večina ljudi namreč nima znanj in veščin, tudi ne pravega orodja in materialov, ki bi jim omogočili popravilo izdelkov doma, zato le-te raje zavržejo v smeti, saj se jim oddaja predmeta v popravilo mojstrom, ne izplača.  Rešitev omenjenega problema ponuja koncept Repair Café, ki podpira idejo popravil v lokalnem okolju z namenom izboljšanja splošnega družbenega stanja, tako na ravni posameznika kot države.

Preberi več

Kaj narediš s poškodovanim kosom pohištva? Ali z oblačilom, ki si se ga naveličal? Kaj se zgodi z nakitom in spominki, ki jih ne maraš več? Odvržeš v koš? Nikakor ne! Stvari lahko sedaj odneseš v Repair Cafe Vojnik!

Kaj je Repair Café

Preberi več

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU