AKTUALNO

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

NARAVNE REŠITVE ZA REŠEVANJE IZZIVOV Z OSKRBO Z VODO

22. marec - Svetovni dan vode. Okoljsko raziskovalni zavod s statusom v javnem interesu na področju varstva okolja opozarja na nujne sistemske spremembe in implemenatcijo izboljšanih poslovnih modelov, ki v ospredje postavljajo naravo in človeka.

Svetovni dan vode nas opozarja, kako pomembno vlogo in vpliv ima ta naravna dobrina za naša življenja ter vsako leto osvetli raznovrstne načine, kako lahko naš odnos do vode izboljšamo. Letos poteka v znamenju iskanja naravnih rešitev za reševanje izzivov z oskrbo z vodo v 21. stoletju. Iskanja bolj trajnostnih in stroškovno učinkovitih pristopov, ki bodo pomagali uravnovesiti vodni cikel in hkrati tudi zadovoljiti potrebe po vodi za vse večjo svetovno populacijo se morajo implementirati že v naših domovih in loklanih okoljih. Zaradi pretiranega onesnaženja, ki ga povzroča netrajnostna potrošnja, se vodni viri izgubljajo za vedno.

 

2018-03-dan-vode-02Zavedati se moramo, da več kot 2,1 milijona ljudi na svetu nima dostopa do varne pitne vode. Kar 80 odstotkov vse odpadne vode, ki nastane v družbi, pristane v naravi, brez da bi bila pred tem ustrezno obdelana ali ponovno uporabljena. Zaskrbljujoč podatek, ki mu namenjamo premalo pozornosti, je tudi, da je kmetijstvo danes, predvsem z namakalnimi sistemi, odgovorno za več kot 70 odstotkov svetovnih vodnih izgub.

2018-03-dan-vode-05Ker je cilj trajnostnega razvoja do leta 2030 vsem omogočiti enakopraven dostop do vode in urediti sanitarne težave, bo potrebno poskrbeti tudi za bolj trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri. Vse bolj postaja jasno, da zgolj betonska in kovinska infrastruktura ne prinaša trajnostnih rešitev, čeprav je v njo namenjenih ogromno finančnih sredstev. Rešitev ponuja narava, vendar je zaradi pomanjkanja osredotočenosti na razumevanje naravnih sistemov mnogi odločevalci še niso razumeli. Nadgraditev v zeleno infrastrukturo pomeni, da s pomočjo »naravnih mokrišč«, torej rastlin in prsti, ki imajo naravne zadrževalne in absorpcijske sposobnosti, zmanjšamo količine meteornih voda, ki odtečejo in vstopajo v kanalizacijske sisteme in se kasneje izlivajo v jezera, reke in potoke. Z ohranjanjem agrikulture na njivah in poljih, ki zemljo ščitijo pred izsuševanjem, ali z zasaditvijo novih rastlin in dreves, je mogoče zmanjšati onesnaževanje in odtekanje vode s kmetijskih površin. S povezovanjem poplavnih površin z rekami in potoki je mogoče ublažiti učinke podnebnih sprememb, na primer zmanjšati pogostost in intenziteto poplav.

Novi poslovni modeli, ki implementirajo varčevanje in ohranjanje virov in ne produkcijo novih dobrin, ki jih podpira Okoljsko raziskovalni zavod predstavljajo osnovo za razumevanje trajnostnega razvoja. Tukaj so namreč pred ekonomskim ciljem v ospredju socialni, družbeni in okoljski učinek, katerih stroški/ prihodki še niso zaznani v poslovnih bilancah. Zato ORZ ob svetovnem dnevu voda opozarja na nujne sprememebe v prid poslovnim modelom, ki bodo omogočili realizacijo novih fleksibilnih naravnih rešitev, ki so v prid skupnosti in okolja.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU