ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Ali ima Slovenija strategijo ravnanja z odpadki, kot so plastične vrečke? Ali obstajajo kakšni zakonski akti oz. regulativa glede njih?
Zakonodaja zahteva ločeno zbiranje in recikliranje/predelavo. Posebne strategije ali predpisa, ki bi obravnaval prav ravnanje z odpadnimi plastičnimi vrečkami, ni.orz-ekologija-okolje-cistoca-plasticne_vreckeNosilne plastične vrečke sodijo med embalažo, zato tudi za ravnanje z njimi in odpadnimi plastičnimi vrečkami veljajo zahteve Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. To pomeni, da je potrebno odpadne plastične vrečke, ki nastajajo v gospodinjstvih, ločeno zbirati in oddajati v zbiralnicah ločenih frakcij (ekološki otoki) ali v zbirnih centrih, ki jih upravljajo izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki. Le-ti morajo z razvrščanjem komunalnih odpadkov v sortirnici zagotoviti tudi izločanje odpadne embalaže, vso zbrano odpadno embalažo (to pomeni tudi odpadne plastične vrečke) pa oddati družbi za ravnanje z odpadno embalažo, ki poskrbi za pripravo za ponovno uporabo, recikliranje ali drugo obliko predelave zbranih odpadkov. 

Odpadne plastične vrečke pa še prevečkrat končajo na odlagališčih. V prihodnosti bo potrebno več delati na ozaveščanju prebivalcev in na bolj striktnem nadzoru izvajalcev lokalnih javnih služb zbiranja in prevoza ter odlaganja komunalnih odpadkov.

 

Vlada RS je konec marca sprejela noveliran Operativni program odstranjevanja odpadkov s ciljem zmanjšanja odloženih količin biorazgradljivih odpadkov, v katerem je načrtovano zmanjšanje količin odloženih odpadkov na odlagališčih, bolj striktno uveljavljanje ločenega zbiranja odpadkov in kot nova storitev izvajalcev javnih služb predvideno obvezno ločeno zbiranje odpadne komunalne embalaže ''od vrat do vrat''.

Ali spodbujamo proizvodnjo biološko razgradljive plastike oz. PVC vrečk in če ne, zakaj ne?

 
 

PVC vrečke niso biorazgradljive. Ravno nasprotno, PVC velja za eno najbolj trpežnih oblik plastike. V okolju je praktično nerazgradljiv, zato je ta material bolj primeren za uporabo v dolgoživih izdelkih (npr. stavbno pohištvo) in manj v kratkoživih (kot je npr. embalaža). PE pa se sčasoma razgradi (nastaneta CO2 in H20). To pa seveda ne pomeni, da se z neprimernim ravnanjem in odmetavanjem teh vreč v okolje ne škoduje okolju.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU