ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

orz-ekologija-okolje-cistoca-plasticne_vreckeKonzorcij podjetij Okoljsko raziskovalni zavod Slovenske Konjice in Tehnološki center za aplikativno ekologijo d.o.o. v Celju  izvajata projekt »Center ponovne uporabe«, ki je uspešno kandidiral na Javnem razpisu za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva v okviru četrte razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« in prednostne usmeritve 4.1. »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti« Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013 (objava v Uradnem listu RS, št. 44/2009, dne 12.6. 2009) ter na podlagi sklepa o odobritvi sofinanciranja z dne 12.10.2009, številka 54400-39/2009/2, prejel finančna sredstva.

Plastične vrečke, prve so v ZDA ponudili leta 1957, so v zadnjih letih postale pomemben, z globalizacijo pa predvsem vsesvetovni okoljevarstveni problem. Sicer v senci globalnega segrevanja, a vendar zelo na očeh, saj gre za najbolj vsakdanjo, pa tudi veliko bolj opazno in oprijemljivo zadevo. Ekološko usmerjene stranke in nevladne organizacije povzdigujejo glas ter pritiskajo na trgovce in vlade.Po internetu krožijo power point predstavitve s slikami mrtvih živali, grozljivimi statistikami in dejstvi kot na primer, da letno svetovno proizvodnjo plastičnih vrečk štejemo v bilijonih, ne v milijardah.

Vse več držav popušča pritiskom okoljevarstvenikov in za vrečke uvaja prepovedi ali pa vsaj obdavčitev. Pri tem upajo, da se bo ponovila irska izkušnja. Irci so namreč pred nekaj leti uvedli 15 centov davka na vrečko, s čimer jim je uspelo njihovo prodajo zmanjšati kar za 90 odstotkov. Ko so nedavno začeli opažati, da uporaba vnovič narašča, so davek pač še nekoliko dvignili, tako da trenutno znaša 22 centov.

Največji problem SO brezplačne tanke plastične vrečke, v katere lahko v večjih trgovinah spravimo sadje in zelenjavo, pri blagajni pa so na voljo po principu “vzemi, kolikor hočeš”. Večina the vrečk konča na odlagališčih. Pomembno je, da plastične vrečke za okolje sploh niso škodljive, če sta ustrezno urejena zbiranje in reciklaža. Vrečke, ki kazijo okolje je odvrgel nekdo, torej človek in ta je kriv, da povzročajo onesnaževanje. Tudi zato, ker ni doslednosti pri ločevanju, je vse preveč pomešanih med komunalne odpadke. Odnos do okolja se morda res najbolj odraža na plastičnih vrečkah. Z namenom zmanjšanja porabe vreč in s tem manjše obremenjevanje okolja se je Mercator odločil, da potrošnikom ponudi trpežne nakupovalne vreče.

V Mecatorjevih trgovinah smo povprašali, koliko ljudi je prišlo zamenjati kupon z nakupovalno vrečo. Prvi odzivi so presenetljivi, saj trgovci niso pričakovali tako velikega zanimanja. Nekateri potrošniki se z ekološko vrečo, ki je izdelana iz recikliranega materiala tudi vrnejo v trgovino. Če bi bile vreče nekoliko manjše, bi jih bolj redno uporabljali..so razmišljanja ljudi, vsi pa so enotni, da je za ta korak že skrajni čas..trgovci torej lahko veliko pripomorejo k zmanjšani količini odpadkov, vendar brez našega sodelovanja ne gre.  Če bo vsak izmed nas vsaj malo poskrbel za manj odpadkov, za čisto vodo, manjšo porabo energije, potem smo na pravi poti v prihodnost, ki je zaradi gospodarske krize negotova.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU