ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Prvi primer v Sloveniji Center ponovne uporabe (CPU) v Rogaški Slatini

CPU

Konzorcij podjetij Okoljsko raziskovalni zavod Slovenske Konjice in Tehnološki center za aplikativno ekologijo d.o.o. v Celju  izvajata projekt »Center ponovne uporabe«, ki je uspešno kandidiral na Javnem razpisu za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva v okviru četrte razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« in prednostne usmeritve 4.1. »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti« Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013 (objava v Uradnem listu RS, št. 44/2009, dne 12.6. 2009) ter na podlagi sklepa o odobritvi sofinanciranja z dne 12.10.2009, številka 54400-39/2009/2, prejel finančna sredstva.

BOLJE JE 100% STARO, KOT NOVO!  - PONOVNA UPORABA – REUSE – CENTER PONOVNE UPORABE
Center ponovne uporabe v Rogaški Slatini bo prvo socialno podjetje te vrste v Sloveniji, ki bo omogočalo usposabljanje brezposelnim osebam iz ranljivih ciljnih skupin. Velika skrb pa bo namenjena tudi
okoljskemu osveščanju in informiranju širše javnosti. Gre namreč za socialno podjetje, kar pomeni, da po Center ponovne uporabe poleg okoljskih in ekonomskih prinašal številne koristi tudi na socialnem področju. Možnost za zaposlitev bodo dobili brezposelni iz ranljivih skupin, ki jim bo na ta način omogočena vrnitev na aktivni trg dela oz. začetek njihove delovne poti. V Centru ponovne uporabe bodo lahko različne izdelke po zelo ugodni ceni kupovali predvsem socialno šibki prebivalci.

Sama dejavnost je organizirana tako, da center prevzema odvečno opremo, ki je v bistvu vhodna surovina, direktno od fizičnih oseb ali preko zbirnih centrov. Gre predvsem za prevzem še uporabnih izdelkov ( pohištvo, gospodinjski aparati, računalniška oprema, igrače, športna oprema, razna oprema za dom, knjige in drugo). Sledi delovni proces čiščenja, popravila in obnove, nato je oprema pripravljena za prodajo. V prvi vrsti so artikli po simbolični ceni namenjeni ostalim, za katere je nakup rabljene opreme sprejemljiv oz. glede tega nimajo nobenih pomislekov.

Center ponovne uporabe bo hkrati pomenil neke vrste dodatno ponudbo k obstoječi ponudbi komunalnih storitev, saj bo uporabnikom ponujal možnosti odvoza opreme na klic, ki je prebivalci ne potrebujejo več. Zagotavljal pa bo tudi z

evropsko direktivo predpisano načelo ponovne uporabe, ki je v hierarhiji ravnanja z odpadki pred recikliranjem in je v Sloveniji premalo uveljavljeno. Gre za varčevanje z naravnimi viri, energijo, zmanjševanje količin odpadkov, ker se zavrženi izdelki vrnejo nazaj v uporabo.

V okviru izvedbe projekta bodo potekale naslednje aktivnosti:

  1. Najem prostora (500 - 1.000 m2);
  2. Nakup in postavitev šotora;
  3. Priprava programa usposabljanja;
  4. Obisk centra ponovne uporabe BAN v Avstriji
  5. Izvedba programa usposabljanja iz ranljive ciljne skupine; št oseb: 10
  6. Zaposlitev oseb iz ciljne skupine na projektu za najmanj eno leto; št. oseb: 3
  7. Najem in nakup nujno potrebne opreme za Center ponovne uporabe;
  8. Vodenje projekta in poročanje;
  9. Promocija projekta.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU