ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Sveca manj

Na Ministrstvu za okolje in prostor so pred letošnjim praznikom vseh svetih pripravili akcijo z naslovom Bi prižgali letos svečo manj ter k sodelovanju in podpori povabili nevladne organizacije. Okoljsko raziskovalni zavod je minulo leto uspešno zaključil projekt Manj plastike na pokopališča, s katerim je že pred sprejeto Uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami opozoril na ključne težave, ki spremljajo potrošništvo tudi ob prvem novembru. V projektu, ki ga je sofinanciral Norveški sklad smo ugotovili, da bi za zmanjšanje odpadkov nagrobnih sveč na pokopališčih bilo potrebno izdelati oz. potrditi izdelan koncept, ki vključuje trajnostno upravljanje pokopališč iz vidika zmanjševanja količin odpadkov. Dosedanje analize podatkov kažejo, da se kljub ločenemu zbiranju nagrobnih sveč le-te še vedno odlagajo na odlagališče, ker so pomešane med ostale odpadke. Koncept  trajnostnega upravljanja pokopališč je lahko v pomoč pri pripravi Načrta gospodarjenja z odpadki, ki ga mora pripraviti upravljavec pokopališča, hkrati pa ponuja možnost sodobne ureditve ločenega zbiranja odpadkov v skladu z zakonodajo. Koncept  vsebuje tudi predloge za  spodbujanje obiskovalcev pokopališč k uporabi alternativnih oblik nagrobnih sveč, ki so predvsem trajnejše z daljšo življenjsko dobo in jih je mogoče reciklirati. Pokopališča polna okoljsko sporne plastike nagrobnih sveč morajo postati preteklost, saj je potrebno v ospredje postaviti kakovost in ne količino, kar odraža tipično lastnost neodgovornega potrošništva  Potrošniki so pripravljeni uporabljati okolju prijaznejše sveče, če so dovolj informirani in okoljsko osveščeni. Ponudba nagrobnih sveč je pestra in v prihodnosti je mogoče pričakovati še več različnih izvedb, tudi resnično okolju prijaznejših. Ne glede na izbiro sveče pa bi se slovenski potrošniki morali zavedati skupnih vplivov nagrobnih sveč na okolje in jih pričeti razumneje uporabljati. Le tako bo preprečeno nastajanje odpadnih sveč na samem izvoru, kar nas bo pridružilo tistim evropskim narodom, ki v skrbi za prihodnje generacije spomin na pokojne izražajo na okolju primernejši način, brez pretirane rabe nagrobnih sveč. a Ljudje bi spremenili svoje navade, če bi imeli na voljo informacije, da nagrobne sveče za enkratno uporabo obremenjujejo okolje in da imajo alternativo – trajna ohišja. Prav tako bi morali upravljavci pokopališč seznaniti obiskovalce o nedovoljenem vnašanju ogromnih količin sveč za enkratno uporabo, hkrati pa bi morali odgovorneje poskrbeti za vso embalažo, ne le za sveče. Zato so nagrobne sveče za enkratno uporabo le primer neodgovornega potrošništva, kajti tudi ogromne količine ostalih vrst embalaž za enkratno uporabo prav tako konča med mešanimi odpadki. 

NAGROBNE SVEČE ZA ENKRATNO UPORABO Za zmanjšanje odpadkov nagrobnih sveč na pokopališčih bi bilo potrebno izdelati oz. potrditi izdelan koncept, ki vključuje trajnostno upravljanje pokopališč iz vidika zmanjševanja količin odpadkov. Dosedanje analize podatkov kažejo, se kljub ločenemu zbiranju nagrobnih sveč se še le-te vedno odlagajo na odlagališče, ker so pomešane med ostale odpadke. Koncept  trajnostnega upravljanja pokopališč je lahko v pomoč pri pripravi Načrta gospodarjenja z odpadki, ki ga mora pripraviti upravljavec pokopališča, hkrati pa ponuja možnost sodobne ureditve ločenega zbiranja odpadkov v skladu z zakonodajo. Koncept  vsebuje tudi predloge za  spodbujanje obiskovalcev pokopališč k uporabi alternativnih oblik nagrobnih sveč, ki so predvsem trajnejše z daljšo življenjsko dobo in jih je mogoče reciklirati. Pokopališča polna okoljsko sporne plastike nagrobnih sveč morajo postati preteklost, saj je potrebno v ospredje postaviti kakovost in ne količino, kar odraža tipično lastnost neodgovornega potrošništva.

ZAKAJ NE NAGROBNE SVEČE ZA ENKRATNO UPORABO?

Termična izraba embalaže nagrobnih sveč, ki vsebujejo PVC je zelo draga, kljub temu, da lahko energijo pretvorimo v toploto ali elektriko, saj je v tem primeru potrebno posebno čiščenje emisij, takšne naprave v Sloveniji nimamo. To seveda ne pomeni, da rešitev ne obstaja. Zelo elegantna rešitev se ponuja z uporabo okolju prijaznejših sveč. V večini evropskih držav so nagrobne sveče izdelane iz polipropilena (PP), ki ga je enostavno reciklirati, medtem ko materiala PP+PVC (iz katerega so izdelane naše nagrobne sveče) ni mogoče 100% snovno predelati. Toda za povprečnega slovenskega potrošnika so PP sveče v primerjavi s klasičnimi, ki vsebujejo PVC manj privlačne, po velikosti manjše, enostavnejših oblik, površina je gladka in brez sijaja. Na tržišču so na voljo trajna ohišja sveč različnih velikosti, barv in oblik, ki so izdelana iz stekla, keramike ali plastike, v katerih po potrebi menjujemo le vložek, ki je sestavljen iz PP ovoja in voska. Obstajajo pa tudi trajne sveče, ki za gorenje uporabljajo tekoči vosek, ki ga po potrebi dolivamo. Na testnem območju nekaterih pokopališč, kjer smo izvajali projekt Manj plastike na pokopališča smo ugotovili, da večina cvetličarn in prodajaln nagrobnih sveč ne prodaja trajnih ohišij, prav v nobenem primeru pa prodajalci niso usposobljeni za svetovanje.  Kupci kupijo po potrošniškem načelu – »za čim manj denarja čimveč« in ker nimajo informacije, da takšne sveče obremenijo okolje, ne spremenijo svojih navad. Tudi na pokopališčih ni opaziti navodil, priporočil o uporabi sveč s trajnim ohišjem.

BISTVO: Ljudje bi spremenili svoje navade, če bi imeli na voljo informacije, da nagrobne sveče za enkratno uporabo obremenjujejo okolje in da imajo alternativo – trajna ohišja. Prav tako bi morali upravljavci pokopališč seznaniti obiskovalce o nedovoljenem vnašanju ogromnih količin sveč za enkratno uporabo, hkrati pa bi morali odgovorneje poskrbeti za vso embalažo, ne le za sveče. Zato so nagrobne sveče le primer neodgovornega potrošništva, ogromne količine ostalih vrst embalaž prav tako konča med mešanimi odpadki.

Razlog: odnos do okolja in narave je pri nas na zelo nizki ravni; to ni znanje, to je kultura ljudi, ki še ni vrednotena kot pomembna lastnost osebnosti.

REŠITEV: prodajalci bi morali ljudi obvestiti o problemu uporabe materialov za enkratno uporabo ter svetovati trajna ohišja + zmanjšati količino – ljudje bi kupili po eno svečo s trajnim ohišjem in ne 10 PVC, kot sedaj.

Resnično se večina potrošnikov sploh ne zaveda, v čem je problem materialov za enkratno uporabo.

Svečarjem – prepovedati uporabo PVC, uporaba PP bi rešila problem recikliranja.

Posamezniki bi postali manj potrošniško usmerjeni (v ospredje bi postavili odnos, čustva do preminulih in ne materialno/kupno moč) če bi tako funkcionirala družba  - v kateri so pomembne le materialne vrednote.

Nagrobne sveče so zato le odsev naše družbe, ki je duhovno zelo revna.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU