ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Zbiranje tekstilaOdpadni tekstilni izdelki so trenutno najhitreje rastoči odpadki v EU in se bodo po napovedi še povečevali. V povprečju vsak Slovenec letno  zavrže okoli 14 kilogramov oblačil. Dejstvo, da en kilogram odvrženih oblačil ustvari 52 kg ogljikovega dioksida pa je pripeljalo do nujnega in vedno bolj priljubljenega recikliranja.

Prav tako lahko tekstilne izdelke ponovno uporabimo:

  • tekstil, kot so oblačila, zavese, rabljena pregrinjala lahko predelamo v nove domiselne izdelke kar doma: iz različnih kosov blaga lahko enostavno sešijemo prevleko za dekorativno blazino ali pa vrečko iz blaga
  • lahko jih podarimo humanitarnim organizacijam KARITASU ali RDEČEMU KRIŽU. V tem primeru morajo biti oblačila oprana, zašita in brez madežev
  • če so oblačila še uporabna jih lahko podarimo prijateljem ali mlajšim v družini.

 Ločevanje odpadkov je obvezno, kar pomeni da odpadnega tekstila nikakor ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, ampak jih lahko občani brezplačno oddajo v najbližjem zbirnem centru.

Okoljsko raziskovalni zavod je v sklopu projekta TD tekstil skupaj z OKP Rogaška Slatina v mesecu marcu organiziral zbiranje tekstilnih odpadkov po sistemu » od vrat do vrat«, saj je takšen sistem bistveno učinkovitejši od prinašalnega sistema. Prvo zbiranje tekstila je potekalo od 19.03. do 23.03.2012, drugo zbiranje tekstilnih odpadkov pa bo v mesecu oktobru od 1.10 do 5.10.2012. Zbranega je bilo 12 ton tekstila.

Občani Rogaške Slatine so zbirali oblačila ( otroška, moška, ženska), posteljnino, odeje, rjuhe, pregrinjala, brisače, ter jih na dan odvoza tekstilnih odpadkov v polietilenskih vrečkah postavili poleg zelenih zabojnikov.

Tako zbranih tekstilnih odpadkov se jih 60% uporabi v prvotni obliki za ponovno uporabo, 15 % se jih razreže in se jih uporabi za izdelavo krp za brisanje, 15% se jih reciklira in uporabi v tekstilni, papirni in avtomobilski industriji ( oblagajne polic, predpražniki…) ter 10% je odpadkov in končajo na odlagališčih oziroma jih sežgejo in izkoristijo njihovo energijo.

Z ločeno zbranimi odpadki iz tekstila, obutvijo, torbicami, pasovi in plišastimi igračami pripomoremo k varovanju okolja, saj ti odpadki, ki so ločeno zbrani ne končajo na deponiji.

Zbiranje tekstila

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU