ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

odpadki-viri

Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

Gospodarski sistemi še vedno spodbujajo neučinkovito rabo virov s tem, ko oblikujejo cene nekaterih virov pod dejanskimi stroški. Svetovni poslovni svet za trajnostni razvoj ocenjuje, da bomo do leta 2050 potrebovali štiri- do desetkratno povečanje učinkovitosti rabe virov, pri čemer so že do leta 2020 potrebne bistvene izboljšave.

 

Da bi odpadki postali vir, ki se bo v gospodarstvo vrnil kot surovina, je treba veliko večjo prednost nameniti ponovni uporabi in recikliranju. Projekt “VEČ KOT 1X”, ki ga izvajata Okoljsko raziskovalni zavod in Švicarski partner ITW Institut fur Tourismuswirtschaft iz Luzerna odpira nove priložnosti za varovanje okolja.

svicarski-projekt-1

Z izvajanjem projekta “Več kot 1x” (projekt je podprt z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji) bomo zagotovili boljše razumevanje obnašanja potrošnikov in boljše informacije o okoljskih odtisih izdelkov. Odpadki se do leta 2020 začnejo upravljati kot vir. To je ključna sprememba dosedanjega razumevanja odpadkov. Količina odpadkov na prebivalca se bo absolutno zmanjšala. Recikliranje in ponovna uporaba odpadkov sta ključni za razvoj delujočih trgov za sekundarne surovine. Slovenija je mnogo desetletij uživala rast bogastva in blaginje, kar je temeljilo na intenzivni uporabi virov. Danes pa se spopada z dvojnim izzivom, in sicer kako spodbujati rast, ki je potrebna za zagotavljanje delovnih mest in dobrobiti državljanov, ter kako poskrbeti, da kakovost te rasti prispeva k trajnostni prihodnosti.

spreminjanje-odpadkov-v-vire-1
Mladim predstavlja ekologija izziv

    

spreminjanje-odpadkov-v-vire-2
Razprave o pomenu zbiranja odpadnega tekstila so del osveščanja javnosti

   

spreminjanje-odpadkov-v-vire-3
Ponovna uporaba tekstila bistveno prispeva k zmanjšanju obremenjevanja okolja; potrebujemo le malo inovativnosti in lahko izdelamo zanimiv nov artikel

 

Okoljsko raziskovalni zavod bo skupaj s švicarskim partnerjem iz Luzerna usposobil prostovoljce, jim omogočil strokovno izobraževanje v Švici in pridobitev certifikatov za promotorje trajnostne potrošnje. Projekt je sprva osredotočen na podeželskih območjih, kjer obstajajo težave zaradi pomanjkanja informacij o okolju in imajo prebivalci praviloma težji dostop do infrastrukture zbirnih centrov. Z mobilno REUSE enoto se bomo pripeljali v odmaknjene vasi in zagotovili praktične možnosti za ponovno uporabo tako, da bodo občani lahko oddali rabljeno opremo. Opremo bomo popravili in obnovili na terenu in ji tako vrnili možnost nadaljnje uporabe. Zahtevnejše kose bomo odpeljali v zeleno delavnico v Center ponovne uporabe v Rogaško Slatino, jo obnovili in ji vrnili življenje. Nova priložnost za inovativno obnovo in zeleno nabavo je odslej tudi v Tepanju (lokacija v poslovnem centru).

Marina Pec

Dr. Marinka Vovk

strokovna sodelavka

vodja projekta

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU