ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Sporočilo za javnost

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov v letu 2013
zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj !

Slovenske Konjice, 16. november 2013. Evropski teden zmanjševanja odpadkov je pobuda, katere cilj je spodbujanje izvajanja ukrepov za povečanje ozaveščenosti o trajnostni rabi virov in odgovorno ravnanje z odpadki. Letos poteka v času od 16. do 24. novembra in v tem času se bodo zvrstile številne aktivnosti z namenom prepoznavanja možnosti varovanja okolja in zmanjšanja rabe virov v vsakdanjem življenju. Ukrepi, ki se izvajajo v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (European Week for Waste Reduction EWWR) obravnavajo "3R": zmanjšanje odpadkov, ponovna uporaba in recikliranje odpadkov.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka že peto leto in letos je razširil svoje področje z namenim povečati ozaveščenost o racionalni rabi virov sodelovati pri doseganju učinkovitosti in krožnem gospodarstvu. To terja spremembo vedenja evropskih državljanov v zvezi z odpadki in upravljanjem z viri, zlasti v državah, kjer je preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovna uporaba in recikliranje še vedno na nizkem nivoju. Slovenija se z ločenim zbiranjem uvršča med uspešne države, težava nastopi pri še nezadostni snovni izrabi in energetski izrabi, ki je dejansko še nimamo.

V Okoljsko raziskovalnem zavodu (ORZ) zato v tednu zmanjševanja odpadkov posebej opozarjamo, da so potrebna prizadevanja za spremembo navad ljudi doma, v pisarni ali
pri nakupovanju. V praksi to pomeni, da se v vsakdanjem življenju vedno odločamo o 3 R-jev: kako lahko zmanjšamo količino odpadkov, kako jih lahko ponovno uporabimo in kako jih pravilno ločimo, da bodo postali surovine. Preprečevanje nastajanja odpadkov ima pomembno mesto v tednu zmanjševanja odpadkov, saj je bolj smiselno, da preprečimo in zmanjšamo odpadke na izvoru ter jih ponovno uporabimo, kot da se je potrebno z njimi ukvarjati, še zlasti, če pristanejo v naših smetnjakih. Da bi to poudarili, bomo v okviru mreže. Centrov ponovne uporabe izvajali preventivne tematske dneve ves teden. Tako bodo obiskovalci Centrov ponovne uporabe na lokacijah Rogaška Slatina (Tuncovec), Tepanje, Vojnik, Velenje, Kranj, Tržič, Trebnje in Ljubljana  dobili konkretne in praktične napotke o možnosti ponovne, pri čemer bodo udeleženci lahko sami poskusili popraviti, obnoviti in sešiti zavržen izdelek tako, da bo dobil novo uporabno vrednost. V vseh Centrih ponovne uporabe bodo udeleženci deležni informacij o uporabi patenta, ki ga je razvil ORZ, to je aplikacija 3R za pametne telefone in tablice (najpodjetniška eko ideja 2013), ki dejansko uporabnika nauči, kako zmanjšati, ponovno uporabiti in reciklirati odpadke v vsakdanjem življenju. Tako se bo tudi ORZ aktivno vključil v izvajanje konkretnih aktivnosti za trajnostno rabo virov, kar prispeva k večji okoljski ozaveščenosti prebivalcev.

Več informacij:

Dr. Marinka Vovk
www.orz.si,
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

http://www.ewwr.eu/en/

http://www.acrplus.org/index.php/en/

ORZ, izvajalec aktivnosti 3R za večjo okoljsko osveščenost v okviru EWWR.

tel: 03 752 07 90

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU