ARHIV

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

in

javne-sluzbe-logo

ODPIRA VRATA

CENTER PONOVNE UPORABE PTUJ

PONEDELJEK, 22. SEPT. 2014 OB 11. URI

 

OBRATOVALNI ČAS CENTRA PONOVNE UPORABE:

Ponedeljek - petek: 8.00-16.00

Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 RESSETIES vabilo-na-otovoritev zunanja

RESSETIES vabilo-na-otovoritev notranja

Enota CPU Ptuj kot socialno podjetje od 22. septembra 2014 dalje posluje na lokaciji Dornavska cesta 26, Ptuj (na lokaciji Gajke Ptuj).

V njem bodo lahko vsi obiskovalci našli zase kaj zanimivega, kot je pohištvo, porcelan, kristal, posoda, IT oprema, knjige, oprema za dom in prosti čas, kolesa, športna opremo, oblačila, igrače in druge, vsakodnevno potrebne izdelke.

V sklopu projekta USE REUSE, ki ga financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je pomembna aktivnost usmerjena v širitev mreže centrov ponovne uporabe, kar zagotavlja trajnost projekta.

SKUPINE IZDELKOV, KI SO PRIMERNI ZA PONOVNO UPORABO (te izdelke lahko oddate ali nabavite obnovljene po dostopnih cenah)

 

ikone

Tekstil, oblačila, obutev in modne dodatke bo mogoče oddati v namenski rumen zabojnik, ki je nameščen ob CPU Ptuj. Z zbiranjem tovrstnih izdelkov omogočamo nova delovna mesta v lokalnem okolju in podpiramo socialno podjetništvo, saj Center ponovne uporabe v ta namen zaposluje težje zaposljive in jim omogoča poklicno rehabilitacijo.

CPU-Ptuj-10 CPU-Ptuj-12 CPU-Ptuj-11 CPU-Ptuj-02

 CPU-Ptuj-03 CPU-Ptuj-04 CPU-Ptuj-05 CPU-Ptuj-01

 

KLJUČNO IZHODIŠČE:

STRATEGIJA EVROPA 2020 IN VODILNA POBUDA EVROPA, GOSPODARNA Z VIRI

Da bi lahko uživali prednosti nizkoogljičnega gospodarstva, ki gospodarno ravna z viri, morajo biti izpolnjeni trije pogoji:

– prvič, potrebni so skladni ukrepi na najrazličnejših področjih politike, ki morajo biti politično vidni in uživati podporo;

– drugič, zaradi dolgega zagonskega časa naložb moramo ukrepati hitro. Medtem ko bodo imeli nekateri ukrepi pozitivne kratkoročne učinke na rast in zaposlovanje, pa drugi zahtevajo začetne naložbe in se pozno obrestujejo, vendar bodo imeli resnične koristi za gospodarstvo EU v naslednjih desetletjih;

– tretjič, potrošnike je treba usmeriti k potrošnji, ki bo gospodarnejša z viri,

nenehnemu spodbujanju inovacij ter preprečevanju izgube dosežene učinkovitosti.

ZAZAN PROBLEM:

Naravni viri podpirajo delovanje evropskega in svetovnega gospodarstva ter našo kakovost življenja. Sem spadajo surovine, kot so goriva, minerali in kovine, pa tudi hrana, zemlja, voda, zrak, biomasa in ekosistemi. Pritiski na vire se povečujejo. Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, naj bi se svetovno prebivalstvo do leta 2050 povečalo za 30 % na približno 9 milijard ljudi. Prebivalci držav v razvoju in držav v vzponu bodo upravičeno pričakovali enako blaginjo in ravni porabe, kot ju imajo razvite države. Kot smo videli v zadnjih desetletjih, intenzivna raba svetovnih virov obremenjuje naš planet in ogroža zanesljivo oskrbo z energijo. Virov ne moremo več izrabljati na tak način, kot jih sedaj. V odgovor na te spremembe bo večja učinkovitost rabe virov ključnega pomena za zagotovitev rasti in delovnih mest v Evropi. Zagotovila bo velike gospodarske priložnosti, izboljšala produktivnost, zmanjšala stroške in povečala konkurenčnost.

Treba je razviti nove proizvode in storitve ter poiskati nove načine za zmanjšanje porabe virov in količine odpadkov, izboljšanje upravljanje zalog virov, spremembo vzorcev porabe, optimizacijo proizvodnih procesov, upravljavske in poslovne metode ter izboljšanje logistike. To bo pomagalo spodbuditi tehnološke inovacije, povečati zaposlovanje v hitro rastočem sektorju „neoporečne tehnologije“, ohraniti trgovino v EU, vključno z odprtjem novih izvoznih trgov, z bolj trajnostnimi proizvodi pa bodo imeli koristi tudi potrošniki.

Z učinkovitejšo rabo virov bomo lahko dosegli mnogo ciljev EU. Pri doseganju napredka bo ključnega pomena obvladovanje podnebnih sprememb in izpolnjevanje našega cilja glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v EU z 80 na 95 % do leta 2050. Učinkovita raba virov je potrebna za zaščito dragocenega ekološkega bogastva, storitve, ki jih zagotavlja, in kakovost življenja za sedanje in prihodnje generacije.

Dejavnost CPU d.o.o., SO.P., ki jo izvaja socialno podjetje, je sistem vnovične uporabe s ciljem inovativne izdelave izdelkov iz kosovnega materiala in tekstila za potrebe različnih ciljnih skupin in uporabnikov.

Pomen našega socialnega podjetja tipa B je ustvarjanje novih, potrebnih, tržno zanimivih ekoloških izdelkov, ki so izdelani izključno po principu REUSE, torej brez obremenjevanja okolja in porabe novih surovin z možnostjo uporabe v namene izboljšanja kakovosti življenja za ljudi s posebnimi potrebami.

Ker morajo lokalne skupnosti sodelovati pri preoblikovanju v bolj krožno gospodarstvo in z izvajanjem predlogov zmanjšati učinke na okolje in emisije toplogrednih plinov, je zagotavljanje izvajanja priprave na ponovno uporabo ključnega pomena. V skladu z načrtovanimi ukrepi je potrebno do leta 2030 reciklirati 70 % komunalnih odpadkov in 80 % odpadne embalaže, od leta 2025 naprej pa je odpadke, ki se lahko reciklirajo, prepovedano odlagati na odlagališčih. Zato posredujem pobudo za celovit pristop k implementaciji prednostnega reda ravnanja z odpadki in zagotavljanjem preprečevanja nastajanja odpadkov, ki ga izvaja lokalna skupnost z izbranim izvajalcem javne službe.

Ker hierarhija ravnanja z odpadki kot prednostni vrstni red zakonodaje in politike preprečevanja nastajanja odpadkov in ravnanja z njimi zahteva:

  • preprečevanje nastajanja odpadkov
  • priprava za ponovno uporabo;
  • recikliranje;
  • druga predelava, npr. energetska predelava in
  • odstranjevanje.

Več informacij:

http://www.eko-tce.eu/

http://www.centerponovneuporabe.si/

dr. Marinka Vovk

tel. 03 752 07 90, gsm 041 634 594

 

 

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU