English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Pozabljen »R«

Projekt “3R KOT ŽIVLJENJSKI STIL” sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor v sklopu razpisa “Sofinaciranje projektov nevladnih organizacij, ki delujejo na področju okolja za leti 2016 in 2017"

Okoljsko raziskovalni zavod spodbuja k ponovni uporabi in vzpostavlja nove smernice za zbirne centre. Zato ob svetovnem dnevu okolja sodeluje pri prikazu  ponovne uporabe in vzpostavitvi eko kotička ponovne uporabe  

v sredo, 6. junija 2018, ob 10. uri

na lokaciji Zbirnega centra Vojnik v Arclinu.

Letošnji svetovni dan okolja izpostavlja etični vidik pri nakupovanju izdelkov v plastični embalaži za enkratno porabo, ki povzroča velike težave pri onesnaževanju oceanov. Predstavitveni dogodek  zato ozavešča o pravilnem modelu porabe virov, ki se mora začeti že v vsakem domu in lokalni skupnosti. Dejstvo, da bi se bo svetovna poraba naravnih virov do leta 2050 potrojila, zato zahteva umik zastarelega modela porabe virov in sistemsko podporo krožnemu načinu ponovne uporabe, kjer z obstoječimi viri ustvarimo več.

S sodelovanjem z Občino Vojnik in družbo Simbio tako vzpostavlja polotni primer za še ostale zbirne centre, ki jih upravlja družba Simbio. ORZ tako v praksi uresničuje koncept 3R in mu zagotavlja trajnost.

ORZ, ki ima pridobljen status v javnem interesu na področju varstva okolja pred prepovedjo uporabe plastičnih vrečk spodbuja številne kretaivce k iskanju rešitev za kroženje materialov, manj odpadkov in motivacijo potrošnikov za uporabo vrečk za večkrtano uporabo.

Cilj spremenjene uredbe je, da potrošniki plastične vrečke zamenjajo z vrečkami iz drugih materialov. V uredbi je navedeno tudi, da naj bi do konca leta 2019 posameznik potrošil manj kot 90 plastičnih vrečk letno. Do leta 2025 pa naj bi se letna potrošnja plastičnih vrečk na osebo spustila pod 40.Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana. Skladno z direktivo se v uredbi ureja tudi onesveščanje potrošnikov na institucionalni ravni in sporočanje posebnih podatkov o dajanju plastičnih nosilnih vrečk v promet.

Preberi več

Trajnostni razvoj na področju varstva okolja, kar vključuje ukrepe, ozaveščanje, izobraževanje in usposabljanje za prehod v zeleno, z viri gospodarno in konkurenčno nizkoogljično družbo in gospodarstvo, predvsem na področjih:, krožno gospodarstvo, preprečevanje odpadkov, trajnostna potrošnja in proizvodnja, snovna učinkovitost, vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj.

Preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovna uporaba sta na vrhu hierarhije ravnanja z odpadki, kot jo določajo strategije in zakonodaja EU, kjer še odpadki sploh ne nastajajo. REDUCE in REUSE v konceptu preprečevanja nastajanja odpadkov omogočata socialne, okoljske in ekonomske učinke. Sledniima dvema »R« s projektom Pozabljen »R« priključujemo še tretji »R«, ki je kar nekako pozabljen, čeprav pomembno prispeva k preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi. Ta pozabljen »R« je »REPAIR« = popravila.

Preberi več

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite na festivalu varčnosti za odgovorno potrošništvo, ki bo potekal 22.12.2016, od 12:00 do 21:00 v City Centr-u Celje. V sklopu Festivala varčnosti za odgovorno potrošništvo boste na praktičnih primerih spoznali možnosti ponovne uporabe in popravil za različne skupine izdelkov.  

Festival varčnosti za odgovorno potrošništvo je ena od aktivnosti v sklopu projekta Pozabljen "R", ga izvaja Okoljsko raziskovalni zavod ob podpori MInistrstva za okolje in prostor. Namen projekta je s promocijo popravil in ponovne uporabe prispevati k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov. 

Vsak zadnji četrtek v mesecu, na Povšetovi 4 v Ljubljani, na lokaciji CPU Ljubljana, kjer je locirana druga kavarniška popravljalnica v Sloveniji, lahko ob kavici, v prijetni družbi, popravite svoje poškodovane predmete, ki bi jih še želeli še uporabljati in se hkrati naučite veščin popravil, ki so zelo pomembne za zmanjšanje porabe surovin, energije, vode, kemikalij, emisij CO2 ter prispevajo h krožnemu gospodarstvu. Tovrstne usmeritve, ki morajo postati način življenja, podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor v sklopu projekta Pozabljen "R".

Preberi več

Okoljsko raziskovalni zavod vas v sklopu projekta »3R« kot življenjski stil, ki ga  podpira Ministrstvo za okolje in prostor, vabi na 3. dogodek Repair Café Ljubljana. Namen projekta je s promocijo popravil in ponovne uporabe prispevati k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov.

Preberi več

Ločevanje odpadkov je pomembno, še boljše kot to pa je, da poskusimo preprečiti njihovo nastajanje. Preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovna uporaba sta na vrhu hierarhije ravnanja z odpadki, kot jo določajo strategije in zakonodaja EU, kjer še odpadki sploh ne nastajajo. REDUCE in REUSE v konceptu preprečevanja nastajanja odpadkov omogočata socialne, okoljske in ekonomske učinke. Slednjima dvema "R" s projektom Pozabljen "R" priključujemo še tretji "R", ki je kar nekako pozabljen, čeprav pomembno prispeva k preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi. Ta pozabljen "R" je "REPAIR" = popravila. Projekt podpira Ministrstvo za okolje in prostor.

Preberi več

Okoljsko raziskovalni zavod vas, v sklopu projekta »3R kot življenjski stil«, katerega namen je s promocijo popravil in ponovne uporabe prispevati k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov, vabi, da se udeležite Repair Café dogodkov, ki se bodo odvijali v mesecu oktobru 2016 – Repair Café Vojnik (26.10.2016) in Repair Café Ljubljana (27.10.2016).

Preberi več

V Vojniku na Celjski 10, že ustaljeno, vsako zadnjo sredo v mesecu, potekajo dogodki Repair Café, kjer imajo obiskovalci, med 12:00 in 17:00 uro, možnost, s pomočjo strokovnjaka, brezplačno popraviti svoje poškodovane izdelke. Nič drugače ni bilo tudi to sredo, na sedaj že 4. dogodku Repair Café. V prijetnem vzdušju, ob skodelici kave je, v sklopu Repair Café-ja, dobila priložnost za novo življenje raztrgana zavesa, spretni prsti šivilje so pokazali tudi, da raztrgan prt ni potrebno kar zavreči, temveč da nam lahko, z manjšim popravilom, služi še kar nekaj časa. Strokovnjaki na lesnem področju pa so udeleženki pokazali kako lahko osvežiti in popraviti stol in svečnik. Repair Café dogodki so odlična priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj ter idej. Na današnjem Repair Café dogodku se je tako razpravljalo o možnostih ponovne uporabe starih plošč. Ideja o uporabi plošč kot materiala za unikatno torbico, bo kmalu zaživela tudi v praksi.   

Preberi več

V slovenskem prostoru imamo že kar dve kavarnici popravil, ki sta del svetovne mreže Repair Café- Repair Café Vojnik in od 22.9.2016 dalje tudi Repair Café Ljubljana.  Medtem ko v Vojniku, na Celjski 10, dogodki že ustaljeno potekajo vsako zadnjo sredo v mesecu, lahko v Ljubljani, na Povšetovi 4, Repair café dogodke obiščete vsak zadnji četrtek v mesecu.

Preberi več

V četrtek, 22.09.2016, se je, na pobudo socialnega podjetja Center ponovne uporabe in javnega podjetja Snaga d.o.o., svetovni mreži REPAIR CAFÉ pridružila tudi prestolnica Slovenije. Prva tovrstna popravljalnica  v Sloveniji uspešno deluje od junija letos v Vojniku, na svetovni dan mobilnosti, pa je, po enaki metodologiji kot ves svet, pričela delovati tudi v Ljubljani. Repair Café Ljubljana je tako 1147-ti  Repair Café na svetu in drugi v Sloveniji, dogodki Repair Cafe Ljubljana pa bodo v nadaljevanju potekali vsak zadnji četrtek v mesecu.

Preberi več

Fundacija Repair Café iz Amstredama deluje po vsem svetu pod enotno blagovno znamko in združuje pobudnike in ustvarjalce, ki želijo sodelovati v tovrstni mreži Repair Café. Prva tovrstna popravljalnica  v Sloveniji deluje od junija letos v Vojniku, 22. septembra pa se svetovni mreži popravljalnic priključuje tudi prestolnica Slovenije.  V nadaljevanju bodo Repair Café dogodki potekali vsak zadnji četrtek v mesecu, od 12:00-17:00, na lokaciji CPU d.o.o., SO.P., PE Ljubljana (Povštova ulica 4, 1000 Ljubljana).

Preberi več

Okoljsko raziskovalni zavod vas v sklopu projekta »3R kot življenjski stil«, ki ga  podpira Ministrstvo za okolje in prostor, vabi na 4. dogodek Repair Café Vojnik. Namen projekta je s promocijo popravil in ponovne uporabe prispevati k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov.

Preberi več

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU