Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Pozabljen »R«

Projekt “3R KOT ŽIVLJENJSKI STIL” sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor v sklopu razpisa “Sofinaciranje projektov nevladnih organizacij, ki delujejo na področju okolja za leti 2016 in 2017"

V četrtek, 22.09.2016, se je, na pobudo socialnega podjetja Center ponovne uporabe in javnega podjetja Snaga d.o.o., svetovni mreži REPAIR CAFÉ pridružila tudi prestolnica Slovenije. Prva tovrstna popravljalnica  v Sloveniji uspešno deluje od junija letos v Vojniku, na svetovni dan mobilnosti, pa je, po enaki metodologiji kot ves svet, pričela delovati tudi v Ljubljani. Repair Café Ljubljana je tako 1147-ti  Repair Café na svetu in drugi v Sloveniji, dogodki Repair Cafe Ljubljana pa bodo v nadaljevanju potekali vsak zadnji četrtek v mesecu.

Kavarniška popravljalnica je locirana v prostorih Centra ponovne uporabe, na Povšetovi 4 v Ljubljani in tam, enkrat mesečno (zadnji četrtek v mesecu)   najdete vse na enem mestu: mojstre, orodje, materiale in vse ostalo, kar potrebujte, da vaši stari kosi ponovno zaživijo. Popravila so brezplačna, vaš strošek je samo skodelica kave (1 €), ki jo dobite v keramičnem lončku po lastni izbiri in ga ob odhodu odnesete s sabo domov, saj gre za ozaveščanje, katerega namen je praktično reševanje družbene problematike, torej preprečiti pojavljanje odpadkov, preden nastanejo, ozaveščanje posameznikov, ki s tem, da vložijo svoje delo v posamezen kos, izboljšajo svoj odnos do stvari, ustvarjalnosti, znanje na področju popravil (ki v zadnjih letih močno pada) in podaljšajo življenjsko dobo posameznih predmetov … S temi drobnimi koraki se na dolgi rok omeji množična potrošniška histerija, ki vodi v splošno družbeno nezadovoljstvo, istočasno pa je to korak k boljši in pravičnejši družbi, v kateri je znan izvor surovin in so upoštevana vsa načela pravične trgovine. Mladim se tako na praktičen način približajo obrtne in podjetniške priložnosti za nove poklice prihodnosti.

Tovrstne kavarnice popravil, skozi projekt "3R "kot življenjski stil, ob podpori Ministrstva za okolje in prostor, podpiramo tudi v Okoljsko raziskovalnem zavodu. V četrtek so se tako, v okviru REPAIR CAFÉJA v Ljubljani predstavili izzivi, ki jih prinaša 3 R (Reduce, Repair, Re-use). Premierno se je na dan »otvoritve bila predstavljena tudi najnovejša možnost tiska in popravil z uporabo 3D-tiskalnika. ORZ namreč podpira nova znanja in sodobne tehnologije, ki prispevajo k varovanju okolja, zmanjšanju odpadkov ter omogočajo manjšo porabo virov in surovin. 3D-tiskalnik pri tiskanju izdelkov ne ustvari nobenih odpadkov, hkrati pa odpira neslutne priložnosti za razvojne dosežke na področju modeliranja in ustvarjanja lokalne proizvodnje, kar bistveno prispeva k zmanjšanju onesnaženosti okolja in problemov zaradi globalizacije. To je pravi odgovor na reševanje težav z izpusti in TGP, saj s tiskanjem izdelkov lahko popolnoma zmanjšamo transport in s tem onesnaževanje, s pametno mobilnostjo namreč potuje znanje, ne izdelki. Izdelke si lahko natisne naročnik doma, zato je na tem področju v prihodnje mogoče pričakovati velike spremembe poslovnih procesov in tudi logistike v prid varovanja okolja.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU