Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Projekt “3R KOT ŽIVLJENJSKI STIL” sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor v sklopu razpisa “Sofinaciranje projektov nevladnih organizacij, ki delujejo na področju okolja za leti 2016 in 2017"

Projekt "3R kot življenjski stil", ki ga izvajamo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor, naslavlja področje varstva okolja, zlasti preprečevanja nastajanja odpadkov in ponovno uporabo, kjer dodajamo še konkretizirano možnost »popravila«. V naši trenutni »throw-away« kulturi je pogosto vtis, da popravilo zahteva več truda in je dražje kot nabava novega izdelka. V resnici je ravno nasprotno. Potrošniki namreč pridobijo veliko več kot le popravljen izdelek, saj ob sodelovanju pri popravilih pridobijo delovne veščine, motivacijo in ideje za  postopek popravil; pri tem se prihrani denar, razvijejo spretnosti, občutek pripadnosti in boljše razumevanje, kako ob nakupu izbrati izdelek, ki ga je mogoče popraviti.

 Ni dovolj, da bo industrija ponudila takšne izdelke, ki jih kupci zaradi pomanjkanja znanja in informacij ne bodo sposobni prepoznati in posledično ne bo učinka na zmanjšanje porabe surovin in omogočanje krožnega gospodarstva. Ugotovili smo, da so ljudje prikrajšani za veščine in znanja, »kako nek izdelek popraviti«. To je namreč najcenejša in okoljsko najboljša možnost, brez novih virov in surovin, potrebuje se le podpora za popravilo s sodelovanjem različnih strokovnjakov in prostovoljcev, ki s prenosom znanja in veščin ustvarijo novo vzdušje v lokalnih skupnostih, kjer običajno vlada nezadovoljstvo in slaba medsebojna komunikacija.  S projektom »Pozabljen R«  se trudimo z izvajanjem promocijskih in ozaveščevalnih aktivnosti pripomogli k udejanjanju koncepta 3R življenjskega stila v praksi.

Okoljsko raziskovalni zavod v sklopu projekta tako promovira in podpira Repair Café dogodke oz. tki. kavarniške popravljalnice, ki se izvajajo v slovenskem prostoru enkrat mesečno (Repair Café Ljubljana, Repair Café Vojnik) in ki spodbujajo povezovanje, obujanje tradicije, popravila izdelkov, poudarjajo pomembnost zelenih delovnih mest, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter ohranjanje tradicije in kulturne dediščine, kar so seveda tudi cilji festivala Ptujske zgodbe o kavi.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU