PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Use-Reuse

odprtje-CPU-tepanjeSporočilo za javnost

Tepanje, 8. junij 2012 -nova enota Centra ponovne uporabe v Tepanju. Gre za enoto Centra ponovne uporabe Rogaška Slatina, ki deluje kot socialno podjetje in z razširitvijo dejavnosti omogoča dostopnost do zelenih delovnih mest in izdelkov, ki jih ni mogoče kupiti kjerkoli ter storite za usklajevanje družine in dela. V Centru ponovne uporabe v Tepanju so delo dobile dve težje zaposljivi osebi, skupno pa jih je za razvoj tovrstne mreže zaposlenih sedem. To je tretji tovrstni center v Sloveniji.

 

alt

Ključna usmeritev socialnega podjetništva je je zaposlovanje težje zaposljivih oseb in njihova vrnitev na trg dela, pri čemer izvajajo družbeno koristno delo in to je v primeru Centra ponovne uporabe preusmeritev rabljenih izdelkov od odpadkov k vnovični uporabi. Mnogi izdelki in dobrine sploh niso odpadki, a jih ljudje ne potrebujejo več in jih zaradi pomanjkanja informacij, okoljske neosveščenosti in premalo možnosti za ločeno zbiranje zavržejo, kar povzroča nastajanje odpadkov, ki sploh niso odpadki. Pri ponovni uporabi gre za konkretno obliko varčevanja z naravnimi viri, saj lahko pri vsakem izdelku izračunajo njihov doprinos k varovanju okolja, kar za potrošnike prikažejo z zeleno ceno.

Glede na to, da je potencialni trg kosovnih odpadkov v Sloveniji 33.600 ton letno, od katerih se jih največ 50 % vrača v recikliranje, ostali del konča nižje po prednostnem redu je mogoče privarčevati milijone evrov samo zato, ker se odpadkov oz. surovin ne odlaga. Direktiva 2008/98/ES Evropskega parlamenta in sveta z dne 19. Novembra 2008 o odpadkih opredeljuje ponovno uporabo kot prednostno nalogo v ravnanju z viri, zato morajo občine oz. njihovi izvajalci javnih služb vzpostaviti pogoje za izvajanje procesov ponovne uporabe. Center ponovne uporabe v Tepanju bo izvajal tudi usposabljanja na področju “ponovne uporabe”, kar je v celoti integrirano v strateška akcijska področja Evropske unije v tem sektorju. CPU Tepanje in CPU Rogaška sta tesno povezana z dolgoročno strategijo Evropske unije na področju okolja in usposabljanja. Pomembna nalogaCPU Tepanje je razširiti profesionalizacijo na področju ponovne uporabe, zavedajoč se okvira lizbonske strategije, ki se nanaša na trajnostni razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest. V tem kontekstu je potrebno opozoriti na bistveni pomen usposabljanja na “secondhand” področju, kar je v celoti integrirano v strateška akcijska področja Evropske unije v tem sektorju. V tem pogledu se tako skozi aktivnosti poskušajo ustvariti novi koncepti usposabljanja, ki so tesno povezani z okoljsko politiko in se usmerjajo k možnosti ustvarjanja novih okoljsko naravnanih delovnih mest.

odprtje-CPU-tepanje-1
KS Tepanje Tone Ofentavšek o pomenu zelenih delovnih mest in ponudbe v lokalnem okolju

 

odprtje-CPU-tepanje-2Otvoritev Centra ponovne uporabe je konkretni primer možnosti varčevanja z naravnimi viri , kar so dokazali tudi zaposleni na ORZ in partnerji projekta, ki so bili oblečeni v reuse oblačila

 

odprtje-CPU-tepanje-3

William Carson, okoljski ekonomist iz USA ocenjuje globalni pomen Centra ponovne uporabe v Tepanju

 

 

odprtje-CPU-tepanje-7   odprtje-CPU-tepanje-4   odprtje-CPU-tepanje-5   odprtje-CPU-tepanje-6
Medijska prisotnost je ključna za poznavanje zelenih delovnih mest in varčevanja z naravnimi viri   Za vsakogar se najde nekaj uporabnega v zeleni trgovinici   Dragocen porcelan, ki ga lahko najdete le v Centrih ponovne uporabe, v zelenih trgovinicah   Čevlji so kot novi, le da imajo simbolične cene
             

Projekt USE-REUSE, ki širi mrežo CPU v Sloveniji sofinancirata ESS in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Enoto v Tepanju so odprli zaradi potreb po storitvah, ki jih bodo nudili z zaposlovanjem lokalnih usposobljenih oseb. »Ker je primarno poslanstvo CPU zaposlovanje težje zaposljivih in izvajanje družbeno koristnih del, bodo v CPU Tepanje izvajali obnovo in prodajo retro in inovativnih izdelkov iz rabljene opreme, izvajali storitve, ki družinam omogočajo usklajevanje obveznosti med domom in službo ter s tem funkcionalno izrabo časa (popoldansko učno varstvo otrok –pomoč pri učenju, domači nalogi..) in mrežno povezavo z lokalnimi izdelovalci, inovatorji in umetniki. V okviru te povezave bo delovala popravljalnica in trženje znanja in veščin lokalnih izdelovalcev (izvajali bodo tudi likanje, popravila čevljev ter drugih še uporabnih izdelkov). Sredstva za izvajanje programov zaslužijo na trgu, saj ni mogoče preživeti le z dejavnostjo reuse«, je pojasnila dr. Marinka Vovk iz Centra ponovne uporabe in iz EKO-TCE d.o.o., ki je tudi ustanovitelj socialnega podjetja.

Vodja projekta USE REUSE Katja Zajko je povedala, da je v slovenski mreži reuse centrov skupaj sedem tovrstnih centrov; v Kranju in Trebnjem se že vzpostavljata, dejansko že izvajata primarno sortiranje in diagnostiko, zaposleni stadve osebiiz projekta USE REUSE. Občina Miklavž na Dravskem polju pripravlja projekt za postavitev delavnice za REUSE, saj se pri njih že ločeno zbira rabljena oprema in je na voljo občanom. Septembra bo vrata odprl CPU v Ljubljani in kmalu Velenje. Aktivnosti za CPU se počasi odvijajo tudi v Vojniku - lokacija Simbio Celje in Zasavju.

Dodatne informacije:

Dr. Marinka Vovk, EKO-TCE d.o.o. , CPU d.o.o., SO.P.., 03 752 07 90 , Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., www.eko-tce.eu. www.orz.si

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU